Hozzászólások

Archívum

József Attila: József Attila összes költeménye

2010.12.27. 10:09 | Mahoney | Szólj hozzá!


József Attila egyéni hangja, sajátosan egyedi gondolati költészete a Nyugat első nemzedéke nagyjainak (Juhász Gyula, Kosztolányi Dezső, Babits Mihály) hatása alatt alakult ki. A finom rezdületek, a sejtelmes hangulatok, a tökéletes vers- és formaművészet költőjeként mutatkozott be, ugyanakkor versvilága kiterjedt kora egész magyar valóságára, különösen a külvárosok népére, a proletariátusra. A szegény emberek életérzésének nagyhatású szószólója lett. Olykor ortodox marxistaként, olykor a marxizmust freudizmussal ötvöző gondolkodóként látta és láttatta a napi politikát, a XX. század elejének nyugati eszmeáramlatait. Világszínvonalú költészetté emelte minden témáját: a gyermek naiv bizalmát, a szerelemre vágyó férfi sóvárgását, az éhes ember társadalom ellen forduló dühét, a kozmosz ürességét érző gondolkodó magányosságát, a lélek és az ösztönvilág zugaiban megbúvó érzéseket. Volt mondandója az aktuálpolitikáról és a filozófiáról, egyformán mestere volt a dalnak, az ódának, az enciklopédikus kompozícióknak és az éterien lebegő, metaforikus áttételezésű etűdöknek éppúgy, mint a szikár társadalomrajznak.

 


· 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://letolthetokonyvek.blog.hu/api/trackback/id/tr302541320

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Levendel Júlia - MÉG A KILINCS IS 2011.02.13. 11:29:15

Ország Lili | PanaszlevélELKÉPZELEM, HOGY ELKÉPZELIKínos jelenet: József Attila pénzt kér Babits Mihálytól. Persze nem „közvetlenül“, nem lesi meg a lakása vagy a szerkesztőség előtt, kalap levéve nem áll elé, nem beszél hozzá, de úgy képze...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása